Dominikánský dvůr v Braníku ožil! Zajděte tam okoštovat pivko

Přesně před týdnem zažil Dominikánský dvůr malou slávu velkého významu. Zhruba po 115 letech se díky Zemskému pivovaru částečně otevřel veřejnosti. O půl páté odpolední bylo totiž na malé slavnosti zpřístupněno pro veřejnost jeho nádvoří. Pravda, sice v improvizovaných podmínkách, ale i tak nemovitost ukázala, k čemu by měla v budoucnu sloužit. Ano, řeč je zde o pivu a o zábavě.

Co se týká piva, tak v prostorách dvora vyrostl výčepní pult, pípa a dva velké letní stany pro posezení u pořádných dřevěných lavic, které se bude i nadále rozšiřovat. Během léta bude Dominikánský dvůr a jeho pivní bar otevřen pro veřejnost vždy od čtvrtka do soboty v době od 14 do 22 hodin. A jak jsme se právě dozvěděli, tak v sobotu se začíná dokonce již ve 12 hodin. Kromě točených, svrchně i spodně kvašených piv, o kterých se zmíníme dále, zde příchozí najdou samozřejmě i láhvová piva z produkce pivovaru, nealko, kávu a další nápoje a řeší se otázka malého občerstvení.
Dominikánský dvůr 002Zábava je zatím spíše improvizovaná, i když v průběhu léta se můžeme těšit na nějaké to kulturní překvapení. Například při slavnostním otevření zde proběhla malá výstava obrazů pod širým nebem branické malířky Kláry Sedlo a na kytaru zahrál a zazpíval jeden z přátel společníků pivovaru – kytarista a zpěvák Matt Petrarca ze skupiny Lo Dost. Pro maminky s dětmi zde byl zbudován koutek s pískovištěm, prolézačkou a skluzavkou a hned vedle najdou i trampolínu. V plánu je i „malá Zoo“, kde nečekejte tygry a slony, ale zvířátka pro staré české dvory typická, a která už děti znají spíše jen z televize. A abychom nezapomněli, funguje zde wifina.

Stříhání pásky i křest piva

A jak to minulý týden všechno vlastně probíhalo? Pro novináře byl stanoven čas Č na 16:00 hod. V té době vládl u výčepního pultu čilý stavení ruch, bylo slyšet vrtačku i pilu a dolaďoval se jak přívod vody, tak i odpad. Skoro na čas termínu otevření pro veřejnost již teklo i pivo a vše mohlo řádně začít. Úvodního slova se chopil jeden ze sedmi společníků a mluvčí pivovaru Paul Kučera a připomněl krátkou roční historii, během které se definitivně rozhodlo, že budoucím sídlem Zemského pivovaru bude opravdu Dominikánský dvůr. Při své řeči ocenil jak přístup místních, tak i samosprávy Prahy 4, od které má pivovar Dominikánský dvůr „propachtovaný“ na 50 let. Po něm krátce promluvil i další společník, jeden ze čtyř jednatelů a ředitel pivovaru Pavel Prchal, který nastínil horizont budoucích událostí, které Dominikánský dvůr při jeho rekonstrukci čekají. No, a protože se v té době již podařilo načepovat dostatečné množství pohárů, tak se celá společnost odebrala k bráně dvora, kde na ni čekalo slavnostní stříhání pásky.

Po chviličce zmatků, kdy se řešila otázka, zda na historickém fotu má být „sedm statečných“ a pes s pozadím nedalekého Penny Marketu či dvora zvítězil nakonec dvůr, šmikly nůžky a následoval první přípitek. Celá korporace se pak odebrala opět pod stan u pípy a následoval křest svrchně kvašeného piva Colorado Pale Ale, které mělo na čepu zde v Braníku svou českou premiéru. Pak už se představitelé pivovaru věnovali hostům, hosté pivu a děti zábavě. Moudré počasí nakonec dovolilo všem přítomným i dalším příchozím, kteří se přišli jen juknout, cože se to vlastně v Dominikánském dvoře děje, strávit pěkné odpoledne i večer.
Takže, pokud nevíte, kam se zajít v následujících dnech podívat, tak vězte, že Dominikánský dvůr je ta správná lokace.

Co čeká Dominikánský dvůr v blízké budoucnosti

Dominikánský dvůr 010

Pavel Prchal

Dominikánský dvůr 007Letní zpřístupnění dvora objektu je podle Pavla Prchala jen jistým mezikrokem v dlouhodobějším procesu rekonstrukce a zvelebení celého objektu. „Přišlo nám škoda nějak nevyužít tento krásný prostor, který i ve svém současné surovém stavu oplývá jakýmsi kouzlem, alespoň z mého pohledu stavaře. Samozřejmě těch kroků do finále je celá řada. V kostce se dá říci, že je jich více než desítka. Od podepsání smlouvy s Prahou 4 až do uvaření první várky piva v hlavní budově jsme za zaměřením stávajícího stavu a stavebně historickým průzkumem. Čeká na nás tedy archeologický průzkum, studie a architektonická soutěž, první schvalovací kolečko a získání vyjádření – od památkářů počínaje a konče u všech možných orgánů státní správy, projekt a jeho dokumentace, další kolečko schvalování, stavební povolení a pak už snad začne samotná rekonstrukce. Po ní kolaudace a první várka…,“ říká s úsměvem Prchal. O přesném termínu ale spekulovat nechtěl. Pokud vše půjde hladce, tak s vlastní stavbou a obnovu Dominkánského dvora by se mohlo začít v příštím roce.

Colorado Ale Pale i další

Dominikánský dvůr 001 Dominikánský dvůr 005Většinu čtenářů jistě zajímá, jaká piva tedy v současné době v Dominikánském dvoře najdou. Tak je to především Colorado Ale Pale (CPA), které si zde odbylo křest i premiéru. Jde o svrchně kvašené pivo amerického stylu. A co o něm říká jeden ze společníků pivovaru, který má starosti právě výrobu? „K výrobě CPA se používá více druhů sladů a výhradně americké chmely. Tento typ piva je lehčí formou piva typu India Pale Ale, u kterého je obvyklá objemová hodnota extraktu přes 16% a hořkosti přesahující 70 jednotek alfa hořkých látek. Svrchně kvašená piva (typ ALE) byla historicky řazena jako základní forma výroby piva dávno před vznikem spodně kvašených piv, jak je známe v České republice. Naše Colorado Pale Ale je typickým pivem této kategorie. Nečekejme tak pouze „obvyklé“ pivo,“ vysvětluje Max Munson.
Originální receptura Joshe Westa posouvá tradiční American Pale Ale do oblasti vysokohorských oblastní Skalistých hor (Rocky Mountain), kde se musí upravit i délka chmelovaru vzhledem k nadmořské výšce a okolnímu tlaku vzduchu. Výsledek Max popisuje takto: „Charakteristickým znakem je jeho ovocnější vůně. Po ochutnání ucítíte zřejmě plané citrusové plody. Vyšší, téměř jantarová barva je charakteristická pro použité slady původem z Evropy i ze severní části státu Colorado. Závěrem chuti je doznívající hořkost, kterou ucítíme jak chuťovými pohárky, tak citlivým nosem. Na jazyku by nám měla ulpět jemně nahořklá chuť citrusů.“
Rodný list: Složení: voda, 6 druhů sladů (Weyer světlý, CaraPils, Weyer Munich II, Flaked Wheat, Weyer Acidulated, Weyer CaraMunich II), 5 amerických chmelů (CTZ, Citra, Cascade, Centennial, Simcoe), speciální kmen kvasnic. „Takticko“ technická data: Alkohol – 5,5 % objemových, extraktu p.m. – 13,9%, Barva – EBC: > 40, Hořké látky – IBU (EBU): 45, Pasterizace/Filtrace: NE/NE, Receptura: sládek Joshua West, USA, Trvanlivost: min. 45 dnů od data stočení – uvedeno na obalu, Obal: KEG 30 l, KEG 15 l.

20150709155953(1)No, a jistě vás zajímá, jak si na tom stojí pivo s cenou. Točené CPA je za 41 korun (0,4 l), lahev 0,75 l pak za 110 korun. A pár postřehů redakce – pivo je to opravdu zajímavé. Coby odkojenci předrevolučního Kozla a zkaženi „unisexovým“ porevolučním Gambáčem jsme v „Colorédu“ opravdu objevovali řadu chutí i vůní, které pro nás byly příjemným překvapením. Jen konzumentům doporučujeme „všeho s mírou“. Již po dvou kouscích byl člověk vesele ukecaný… . A to nás čekalo ještě koštování dalších produktů z rodiny Zemského piva. Velmi slušný je Zemský ležák (0,5 l za 33 korun a láhev 0,75 l za 75 korun) a i Zemská desítka je příjemná (0,5 l za 28 korun). Již překoštováni jsme pak na India Brown Ale (0,4 l za 43 korun) už odvahu nenašli. Nealko pivo z Chotěboře je zde za 28 korun, velká malinovka či kofola za 25 korun, cider stejně jako espreso za 32 korun a matonka za 25 korun.

No, a naše (za)toulání se do Dominikánského dvora zakončíme příslibem budoucího rozhovoru a malým mottem, které si půjčíme z facebookových stránek pivovaru:

Máme jeden sen a jeden cíl. Chceme krásné Praze vrátit řemeslný pivovar.
Našli jsme místo, Dominikánský dvůr v Braníku.
A teď hurá do práce!

Dominikánský dvůr 003 Dominikánský dvůr 008 DSC02907

Čtyřka v obraze
Odpočinout, vydýchat se. bus pruvod 002 DSC03309 lanovka na petřín 129 Děti mohly alespoň trochu zjistit, jaké to je, být slepým. U gilotiny, kterou používali nacisté, na lidi padá tísnivá atmosféra.
>

Kalendář akcí

  • Žádné události

Počasí

Miniaplikace na váš web
YoWindow.com Forecast by yr.no